Drakenbootvaren is perfecte teambuilding: samenwerken is belangrijker dan kracht!

De boten

DragonFun heeft 14 drakenboten die allemaal identiek zijn. Deze zijn van het grote type, circa 14 meter lang en 1 meter breed. 

Drakenbootvaren is niet moeilijk en ervaring is niet nodig, iedereen kan meedoen!

Onze ervaren stuurmannen geven een uitgebreide instructie en training aan de teams, vóór hun eerste race. 

Je team 

Elk team bestaat uit 17 personen: 16 peddelaars en 1 trommelaar. Wij zorgen natuurlijk voor een ervaren stuurman voor elk team. De trommelaar slaat op de trom, in het ritme  van de voorste peddelaars. De rest van het team moet proberen dit tempo precies te volgen. Samenwerking is dus essentieel om zo snel mogelijk de finish te halen!

De race

Meestal wordt een race gevaren over 250 meter, in een rechte baan, voldoende breed en op rustig water. Om er een spannende wedstrijd van te maken, vaart elk team 2 of 3 keer. De snelste teams gaan daarna door naar de bloedstollende (halve) finales. Natuurlijk worden de tijden professioneel geklokt en bijgehouden, met een fotofinish. 

Als je eenmaal in een drakenboot aan de start ligt, borrelt de adrenaline op en wil je nog maar één ding: winnen!

Groot spektakel

Vaak grijpen de teams ook de kans om helemaal uitgedost in stijl aan de start te verschijnen. Drakenbootvaren is dus niet alleen leuk om te doen, maar ook een heel spektakel om te zien! 

Oorsprong

Drakenbootvaren is van oorsprong een eeuwenoude chinese traditie. In 1989 is het drakenbootvaren in Nederland geïntroduceerd. Eerst vooral als sport, er zijn inmiddels zo’n 10 wedstrijdteams in Nederland die ook strijden bij NK’s en WK’s. Maar steeds meer wordt drakenbootvaren voor de fun beoefend, tijdens evenementen en festivals.